Verkossa tapahtuva lasten ja nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö jää usein piiloon. Siksi hyväksikäytöstä tarvitsevat tietoa niin aikuiset kuin lapset. Katso alta muistilista, miten lasta tai nuorta voi suojella hyväksikäytöltä, tai miten voit auttaa, jos sitä on jo tapahtunut.
Ole kiinnostunut ja ota selvää
Tee pelisäännöt lapsen ja nuoren suojaksi.
Mieti lapsen kanssa yhdessä, miten suhtautua tuntemattomien kohtaamiseen tai yksityisviesteihin verkossa. Pelotella ei tarvitse, mutta vaarat tulee tiedostaa. Pelkät kiellot ja rangaistukset eivät riitä, tarvitaan keinoja ja tukea, joiden avulla alaikäinen oppii itse huolehtimaan turvallisuudestaan.
Tutustu sivustoon tai sovelluksen käyttöön yhdessä lapsen kanssa.
Verkko on se, joka useimmiten jää vanhemmilta vieraaksi ja pimentoon. Tutustu mahdollisuuksien mukaan lasten tai nuorten suosimiin verkkoalustoihin tai sovelluksiin.
Pysy rauhallisena ja tue lasta tai nuorta
Pysy rauhallisena, jos lapsi tai nuori kertoo hyväksikäytöstä tai huomaat sellaista itse.
Häpeä, syyllisyys ja pelko seurauksista ovat voimakkaita tunteita kenelle tahansa. Ne saavat vaikenemaan ja estävät asian puheeksi ottamista. Se ei tarkoita epäonnistumista vanhempana
Jos havaitset muutoksia tai oireilua lapsen tai nuoren käytöksessä, ota se puheeksi.
Alaikäisen muuttunut käytös tai oireilu voi kertoa siitä, että hän on joutunut todistamaan tai kokemaan sellaista, mitä ei olisi halunnut tai mihin ei ole ollut valmis.
Rikoksen uhriksi joutunut tarvitsee ennen kaikkea tukea läheisiltään
Huolehdi omasta hyvinvoinnista ja hae itsellesi tarvittaessa ulkopuolista apua. Näin turvaat omat voimavarasi auttaessasi lasta tai nuorta toipumaan kokemastaan rikoksesta.
Suhtaudu vakavasti, vaikka todisteet puuttuvat
Kiitä lasta tai nuorta, että hän on puhunut rohkeasti asiasta.
Muista, että uhrin häpeä ja syyllisyys voi olla valtava, ja on uhrilta iso ponnistus ja luottamuksen osoitus puhua kokemastaan. Uhri lähtee helposti kantamaan vastuuta, joka kuuluu tekijälle.
Aikuisen velvollisuus ei ole selvittää, onko rikosta tapahtunut.
Tärkeintä on, että itse ei lähde kysymään johdattelevia kysymyksiä. Ota yhteyttä poliisiin tai Rikosuhripäivystykseen, sieltä saat apua miten edetä asiassa. Toivottavaa on, että mahdollisimman moni rikoksen uhri tekisi rikosilmoituksen poliisille. Jokainen selvitetty rikos tekee yhteiskunnasta turvallisemman.
Hanna Mansikka-aho,
aluejohtaja,
RIKU Lounais-Suomi
Apua ja tukea on saatavilla mm:
✅ Rikosuhripäivystys
✅ Nuoret ja rikollisuus
✅ Sua varten somessa
✅ Suojellaanlapsia
✅ Väestöliitto
✅ Poliisi