On taas se aika vuodesta, jolloin ihmiset ympärilläsi sanovat viettävänsä tipatonta tammikuuta. Saatat olla itse yksi heistä? Oletko kenties huomannut nauttimasi alkoholimäärien pikkuhiljaa lisääntyneen? Tai pohditko, miksi tarvitset alkoholia yhä uudelleen esimerkiksi työpäivän päätteeksi tai palkinnoksi muuten rankalle päivälle? Selitätkö itsellesi, että alkoholi kuuluu luonnollisena osana sosiaalisiin tilanteisiin?
Meille monelle on iskostunut jo lapsuuden tv-ohjelmista alkoholinhuuruinen malli. Ilman alkoholia ei voi juhlia ystävien kanssa, koska koko kansakin sen tietää: ”ilo ilman viinaa on teeskentelyä”. Päihteet ovat liittyneet läheisesti erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin läpi elämämme.
Moni ajattelee tulevansa onnelliseksi ja iloiseksi tai itseluottamuksen lisääntyvän juodessaan. Tutkimusten mukaan nousuhumala kestää kuitenkin vain noin 20 minuuttia. Sen jälkeen alkoholin nauttiminen ei saa enää samanlaista tunnetta aikaan. Tarve juoda korostuu hakiessasi tuota nousuhumalan tunnetta uudelleen.
Sosiaaliset paineet on mahdollista kestää ilman alkoholia
Muistele hetkeä, jolloin olet selvinpäin keskustellut humalassa olevan ystäväsi kanssa. Tuskin olet kadehtinut hänen olotilaansa? Ystäväsi luulee veistelevänsä hyviä vitsejä, muta puhe on jähmeää, havaintokyky heikentynyt, aistit turtuneet ja ihmistä suojaavat estot hälvenneet. Hän ei ole enää oma itsensä. Hän ehkä kikattaa, mutta aito onnen tunne loistaa poissaolollaan. Kiitos kehon puolustusreaktion, liika myrkky poistuu kehosta oksentamalla illan päätteeksi.
Sosiaalinen paine juoda alkoholia on kova. On luonnollista, että uudessa tilanteessa tai uusien ihmisten kanssa olemme aluksi varuillamme. Se on luonnollinen reaktio, joka suojaa meitä tilanteessa ja estää toimimasta epäsopivasti. Näin lapsetkin tekevät uusissa tilanteissa, kunnes riittävän ajan päästä juoksevat ja hassuttelevat uusien ystäviensä kanssa. Sama tapahtuisi aikuisille selvinpäin. Totuus on, että voimme nauraa vedet silmissä, teemme tutkitusti viisaampia päätöksiä, ja pystymme monipuolisempaan keskusteluun ilman alkoholia.
”Totuus on, että voimme nauraa vedet silmissä, teemme tutkitusti viisaampia päätöksiä, ja pystymme monipuolisempaan keskusteluun ilman alkoholia.”
Mikään määrä ei riitä aivoillemme
Ajan kuluessa alkoholin sietokyky kasvaa, koska aivot pyrkivät luontaisesti mukautumaan juomaasi alkoholimäärään. Päästäkseen tasapainoon, aivot antavat keholle vinkkejä, että tarvitaan yhä lisää alkoholia, jotta vallitseva tila säilyy ja tuntisit olosi normaaliksi. Jos alkoholia ei heti juo, tulee apaattinen olo. Se on seurausta alkoholin käytöstä, ei luonnollinen olotila. Myös mielihyvän kokeminen muuttuu alkoholimäärien kasvaessa. Et saa enää samanlaista mielihyvää herkullisesta ruoasta tai oman pienen lapsen naurusta ja halauksesta. Alkoholin muuttaessa aivojen dopamiinituotantoa, pienen lapsesi katse ei enää aktivoi mielihyväkeskustasi.
Alkoholin poistuminen kehosta vie jopa 10 päivää. Näiden päivien aikana huomaat ehkä ajattelevasi alkoholia ja kaipaavasi lasillista. Näin sai varmasti alkunsa tipaton tammikuu – halusta elää vapaasti ilman kummallista kaipuuta lasilliseen, joka vie huomiosi pois niin monesta nautintoa luonnollisesti tuottavasta asiasta.
Alkoholin väitetään tuovan nautintoa. Väite on yhtä totta kuin se, että on nautinnollista aiheuttaa itselleen rakkoja, jotta voi tuntea helpotuksen riisuessaan kenkänsä. Tai että istut mielelläsi muurahaispesässä, koska on niin nautinnollista raapia kutiavaa ihoa. Tämä on alkoholinkäytön ydin – ajatellaan juoman nostavan aallonpohjalta, vaikka alun perin päädyit sinne alkoholin vuoksi.
”Alkoholin väitetään tuovan nautintoa. Väite on yhtä totta kuin se, että on nautinnollista aiheuttaa itselleen rakkoja, jotta voi tuntea helpotuksen riisuessaan kenkänsä.”
Alkoholi tuottaa valtavan määrän murhetta sen käyttäjille ja läheisille
Tutkimusten mukaan alkoholin ongelmakäyttö vaurioittaa lähes jokaista elintä. Se on merkittävä työikäisten kuolemien aiheuttaja sekä suurentaa psyykkisten oireiden ja mielenterveyden häiriöiden riskiä sosiaalisten suhteiden ongelmista puhumattakaan. Alkoholi hajottaa perheitä, rikkoo ihmissuhteita, saattaa läheiset ja ennen kaikkea lapset kaltoinkohtelun ja väkivallan uhriksi. Alkoholi on vaarallisin päihde myös sikiön kannalta kaikissa raskauden vaiheissa. Täysraittius on ainoa varma tapa välttyä alkoholin aiheuttamilta sikiövaurioilta. Humaltuminen lisää tuntuvasti kasvavan vauvan kehitysvaurioiden vaaraa. Runsaan alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen raskauden aikana parantaa syntyvän lapsen kasvu- ja kehitysennustetta.
Et ole yksin pohtiessasi omaa alkoholinkäyttöäsi. Nykyään on yhä yleisempää pitää korkki kiinni myös tammikuun jälkeen. Omilla ajatuksilla on suuri vaikutus siihen, miten kokee selvinpäin olon. Jos uskot elämän olevan ahdistavaa ilman alkoholia, sitä se tulee varmasti olemaan. Jos uskot selviäväsi selvinpäin onnellisena, niin tapahtuu. Plasebo eli lumevaikutus tulee todeksi myös alkoholin psykologisessa riippuvuudessa.
Haluaisitko ajatella muuta kuin alkoholia? Apua löytyy!
Sosiaalisessa mediassa on paljon erilaisia yhteisöjä, joissa vahvistetaan juomattomuuden iloja. Yksi niistä on Facebookissa päihdetyön ammattilaisten ylläpitämä Perheiden parhaaksi päihdeasioissa -sivu. Ilmiöllä on nimikin, Sober Curious, joka tarkoittaa uteliasta suhtautumista raittiuteen.
Jos pohdit omaa, tai läheisesi alkoholinkäyttöä ja sinulla on pieniä lapsia, ota rohkeasti yhteyttä valtakunnalliseen vauvaperheet ja päihteet -chattiin. Siellä vastaamassa ovat lapsilähtöisen päihdetyön ammattilaiset, joiden kanssa tilannetta voi purkaa ja pohtia yhdessä. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä maksuttomasti ja nimettömästi avopalveluyksikkö Olivian matalan kynnyksen työntekijöihin. Olivian lapsilähtöiset päihdetyöntekijät voivat tulla myös ammattilaiselle tueksi päihteidenkäytön puheeksi ottoon. Kun alkoholista tai muista päihteistä tulee ihmiskontakteja tärkeämpiä, paras vastalääke riippuvuuteen on muiden vertaisten tuki, jota tarjotaan Olivian yhteisökuntoutuksessa. Ikinä ei ole liian myöhäistä hakea apua.
Minna Bäcklund
Lähijohtaja
Avopalveluyksikkö Olivia
Lue lisää aiheesta: