Skip to main content

Vanhemmaksi tulon tiedetään olevan yksi elämän suurimmista muutoksista. Kehossa ja mielessä tapahtuvat muutokset valmistavat odottajaa vanhemmuuteen ja edessä olevaan isoon elämänmuutokseen. Raskausaikana moni odottaja pohtii, onko minusta vanhemmaksi ja miten pärjään vauvan kanssa. Mielessä voi onnellisten tunteiden lisäksi olla myös huolta ja epävarmuutta.

Baby Blues -toiminnassa kohtaamme vauvaa odottavia perheitä, joiden kanssa keskustelemme raskausaikaan tai tulevaan vanhemmuuteen liittyvistä asioista ja mahdollisista huolista. Menneen kevään ja kesän aikana olemme käyneet monia merkityksellisiä keskusteluja vauvaa odottavien vanhempien kanssa.

Omaan varhaislapsuuteen liittyvät kokemukset aktivoituvat usein mielessä raskausaikana. Kahvin tai teen äärellä onkin pohdittu omien hoivakokemusten vaikutuksesta omaan vanhemmuuteen ja sitä, minkälainen vanhempi itse haluaisi olla. Olemme valmistautuneet tulevaan synnytykseen yhdessä ja vahvistaneet kiintymissuhdetta vauvaan mielikuvilla sekä kirjoittamalla hänelle kirje. Myös parisuhteen muuttumista vauvan syntymän jälkeen ja kodin ilmapiirin vaikutusta vauvan turvallisuuden tunteeseen on mietitty.

Vauvani ryhtyi elämään vahvasti mielessä raskausaikana käytyjen keskustelujen myötä

Ohjaajille erityisen tärkeitä ovat olleet hetket, jolloin raskausaikana keskustelemassa käyneet äidit ovat yhteydessä vauvan syntymän jälkeen ja toivovat tavattavan uudelleen. Eräs äiti kertoi vauvan ryhtyneen elämään vahvasti mielessä raskausaikana käytyjen keskustelujen myötä, ja syntymän hetkellä hän oli tuntunut erityisen tutulta.

Olemme saaneet kuulla unohtumattomista ensi hetkistä vauvan kanssa, mutta on myös keskusteltu odottamattomista ja hankalistakin tunteista synnytykseen tai kiintymyksen tunteisiin liittyen. Tästä kaikesta syntyy etuoikeutettu olo!

Pia Laverman
ohjaaja, Baby Blues -toiminta

Baby Blues – ohjaajat tarjoavat matalankynnyksen keskustelutukea myös vauva- ja taaperoperheille. Tapaamisajan asiakas voi sopia itse soittamalla tai lähettämällä viestin Baby Blues -ohjaajalle, puh. 050 575 8184, babyblues@tuentu.fi, tai vaihtoehtoisesti ammattilaisen ohjaamana.

Lisätietoja ja yhteydenottolomake Turun ensi- ja turvakoti ry:n verkkosivuilla tuentu.fi.