Skip to main content

Yleisesti ajatellen kotoutuminen tarkoittaa sitä, että ihminen tutustuu maan tapoihin, käytäntöihin ja kulttuuriin. Hän osallistuu yhteiskunnan rakentamiseen ja ylläpitoon tekemällä töitä sekä maksamalla veroja. Tämä kaikki vaatii aika paljon sitoutumista sekä maahanmuuttajalta että yhteiskunnalta.

Koen kotoutuneeni hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan. Kotoutuminen ei kuitenkaan tullut helpolla. Ensin on pitänyt oppia kieli, valmistua ylioppilaaksi ja hankkia työpaikka. Näiden lisäksi pitää ymmärtää Suomen kulttuuria ja arvoja. Täytyy myös mainita, että tein nämä asiat kriisin keskellä. Olin 15-vuotias nuori poika, joka oli ilman vanhempia Suomessa. Koti-ikävä. Uusi kulttuuri. Uusi uskonto. Uusi kieli. Erilaiset arvot. Rasismi. Syrjintä. Kaikesta huolimatta piti aina olla vahva ja edetä.

Yhteiskunnan täytyy myös ymmärtää se tosiasia, ettei integroituminen olekaan niin yksinkertaista. Kun yksilön odotetaan integroituvan yhteiskuntaan, meidän täytyy myös auttaa häntä tässä prosessissa ja olla vastaanottavaisia. Kuka haluaisi olla sellaisessa yhteiskunnassa, jossa ei tunne oloansa tervetulleeksi?

Yhteiskunta vaatii minulta, että olen kunnollinen, käyn töissä ja maksan veroja samalla kun kohteluni on ala-arvoista.

Karu fakta väliin; Suomi on rasistinen maa ja se täytyy vaan hyväksyä. Jos haluamme ratkaista rasismin, täytyy rasismi ensin myöntää. Mistä sen rasismin sitten näkee? Perussuomalaiset voittivat vaalit. On turha lähettää jollain ”ahmad”, ”mohammad” tai ”abolfazl” nimillä mitään työ- tai asuntohakemuksia. Kaupassa käydessä saa erilaista kohtelua koska ei näytä ”virtaselta”. Työssä kuulin työkaverilta, että tietyn kerrostalon taloyhtiön puheenjohtaja oli kysynyt ”Onko tuo käsikarva vinosilmäinen teillä vakituisesti töissä? Tekeekö hän oikein töitä?”.

Yllä mainitut asiat karkottavat hyviäkin maahanmuuttajia pois Suomesta. Yhteiskunta vaatii minulta, että olen kunnollinen, käyn töissä ja maksan veroja samalla kun kohteluni on ala-arvoista.

Yksi asia, mikä mielestäni vaikeuttaa myös integrointia on suomen kieli. Suomi on todella vaikea kieli oppia täydellisesti. Olen huomannut, että monet maahanmuuttajat, jotka puhuvat huonoa suomea, jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle. Sama ryhmä on syrjinnälle helposti altistuva.

Kotoutumisessa on paljon haasteita jo nyt, saa nähdä kuinka paljon haasteet lisääntyvät nykyisen hallituksen politiikan seurauksena.

Abolfazl Ebrahimi

Kirjoittaja on Turun ensi- ja turvakoti ry:n kouluttama kokemustoimija, joka on itse asunut Suomeen tullessaan yhdistyksen perheryhmäkodissa.