Turun turvakodissa tiedetään, että lemmikin kotiin jättäminen on monen turvakodin asukkaan murhe. Tulo turvaan voi jopa peruuntua, koska pelätään, että väkivaltaa käyttävä osapuoli satuttaa lemmikkiä.
Turvakoteihin ei pääsääntöisesti voi tuoda eläintä mukanaan. Ainoa poikkeus on tällä hetkellä Porin turvakoti, joka ottaa yhteen asukashuoneeseen myös lemmikin vastaan. Turussa ei ole ollut aiemmin mahdollisuuksia auttaa perheitä asiassa, ja se on tuottanut ongelmia.
– Ymmärrämme kyllä asiakkaan huolen siitä, mitä lemmikille tapahtuu niiden jäädessä kotiin. Kotiin jäävään lemmikkiin ei välttämättä kohdistu väkivaltaa, mutta ne voidaan esimerkiksi jättää oman onnensa nojaan, eikä niistä huolehdita, kertoo turvakodin ohjaaja Sari.
Lähisuhdeväkivaltatilanne ja turvakotiin lähteminen on suuri kriisi. Lemmikit lisäävät huolen määrää. Asiakas saattaa joutua lähtemään kotoaan nopeasti jopa ilman vaatteita, eikä aikaa ole asioiden järjestelemiseen.
– On sattunut tilanteita, että asiakas ei ole voinut tulla meille, koska ei ole voinut viedä lemmikkiään hoitoon. Ei ole lähiomaisia tai ystäviä lähellä, tai sitten he eivät pysty ostamaan arvokkaita eläinhoitolapalveluja lemmikilleen.
Vapaaehtoistyö helpottaa lemmikinomistajien piinaa
Vapaaehtoistyö tuo muutoksen Turun turvakodin mahdollisuuteen auttaa sinne tulevia perheitä, joilla on kotona lemmikkieläimiä. Turun seudulla asuva Susku kuuli lemmikkien hoidosta vapaaehtoistyönä ensin Vaasan turvakodin somesta. Hän päätti toimia ja otti yhteyttä Turun ensi- ja turvakotiin.
– Perheväkivalta on järkyttävä asia ja on kamalaa, jos sille altistunut ihminen ei pääse lemmikin takia turvaan. Eläinihmisenä minua myös satuttaa ajatus, että väkivalta kohdistuu eläimiin. Siitä se ajatus vapaaehtoistyöstä sitten lähti. Olen itse koulutukseltani eläinhoitaja ja ollut töissä useita vuosia eläinlääkäriasemalla, joten kokemusta eläimistä löytyy.
Suskulla on koti, jossa on mahdollista hoitaa ylimääräisiä eläimiä. Omasta takaa niitä löytyy melkoinen joukko, seitsemän koiraa ja neljä kissaa.
– Varsinkin kesäaikaan on helppo ottaa hoitoeläimiä, talvi tuo mukanaan muuttuvia tekijöitä. Pyrin keskittymään pieneläimiin ja voin ottaa hoitaakseni kissat, koirat, kanit ja hamsterit, sanoo Susku.
Lemmikinhoitosopimus valvoo omistajan ja hoitajan oikeuksia
Eläinhoidon vapaaehtoisena toimiminen ei edellytä alan koulutusta. Vapaaehtoiseksi hoitajiksi voidaan ottaa esimerkiksi henkilöt, jotka ovat täysi-ikäisiä ja joilla on kokemusta eläimistä.
Asiakkaan ja hoitajan välille tehdään aina lemmikinhoitosopimus. Sopimuksessa sovitaan tietyt asiat, jotta jälkipuinneilta vältytään. Myös anonyymiys pyritään ottamaan huomioon hoitotilanteessa, jotta turvataan kaikki tilanteen osapuolet.
– Käytännössä kun meille tulee asiakas, joka kertoo, että ei tiedä mitä tekisi lemmikilleen turvakodissa asumisen aikana, kerromme hänelle vapaaehtoistyöstä. Hän joko päättää käyttää mahdollisuutta, tai sitten ei. Jos hän haluaa eläimen turvaan, annamme hänelle sopivan vapaaehtoisen yhteystiedot, ja he sopivat yhdessä hoitokuvion, kertoo turvakodin ohjaaja Sari.
Yle: Tack vare frivilliga djurskötare kan skyddshemmet i Åbo numera rädda både husse och matte