Vanhemmat kantavat suurta huolta eron vaikutuksesta lapsiin ja haluavat varmistaa, että lasten elämä säilyy mahdollisimman vakaana ja turvallisena. Ero asettaa vanhemmat haastavaan tilanteeseen, sillä erotessaan parisuhteesta, he rakentavat samanaikaisesti uutta yhteistyösuhdetta ex-puolison kanssa. Tässä tilanteessa vanhemmilta odotetaan usein kykyä säilyttää järkevä ja aikuismainen suhtautuminen asioihin, vaikka he saattavat kokea voimakasta tunteiden myllerrystä. On tavallista, että koko tunteiden kirjo kuten suru, viha, pelko ja syyllisyys, käydään läpi eroprosessin aikana.
Omien tunteiden kohtaaminen helpottaa erosta toipumista
Omien tunteiden käsittely ja kohtaaminen estää negatiivisia tunteita, kuten viha ja katkeruus, ohjaamasta omaa toimintaa ja päätöksiä, jotka puolestaan saattaisivat vahingoittaa itseä, lasta ja muita läheisiä. Kun vanhempi antaa itselleen tilaa ja aikaa tunnistaa ja käsitellä tunteitaan, hän pystyy paremmin ymmärtämään, miten ne vaikuttavat omaan toimintaan ja käyttäytymiseen.
Tukea omien tunteiden käsittelyyn
✅ Keskustelutuki: Ammattilaiset tarjoavat tietoa ja keinoja omien ajatusten ja tunteiden käsittelyyn turvallisessa ympäristössä. Chat-palvelussa tukea on saatavilla myös anonyymisti.
✅ Vertaistukiryhmä: Samankaltaisessa tilanteessa olevat vanhemmat voivat tarjota tukea ja ymmärrystä. Kokemusten jakaminen voi lieventää yksinäisyyden tunnetta.
✅ Kirjoittaminen. Auttaa jäsentämään omia ajatuksia ja tunteita. Kirjoittamalla voi myös ilmaista tunteita, joita ei pysty jakamaan muille.
✅ Rentoutusharjoitus: Auttaa keskittymään ja lievittämään ahdistusta, mikä on hyödyllistä, kun tunteet nousevat voimakkaasti pintaan.
✅ Harrastus: Esimerkiksi maalaaminen tai musiikin kuuntelu voivat auttaa tunteiden käsittelyssä. Liikunta puolestaan purkaa stressiä ja parantaa mielialaa.
Vanhempien välisen yhteistyön sujuminen on lapsen hyvinvoinnin kulmakivi
Lapset ovat usein herkkävaistoisia ja huolissaan vanhempiensa erosta. Omien tunnetilojen tiedostaminen ja hallitseminen auttaa vanhempia luomaan turvallisen ja vakaan ympäristön lapsille. Lapset tarvitsevat vanhemmiltaan konkreettista tietoa siitä, mitä vanhempien ero käytännössä tarkoittaa, jotta he eivät jää yksin ajatustensa kanssa. Vanhempien välisen yhteistyön sujuminen on yksi merkittävimmistä tekijöistä, jotka auttavat lasta sopeutumaan uuteen tilanteeseen.
Näillä keinoilla varmistat lapsen hyvinvoinnin erossa
✅ Kerro lapselle, mitä tapahtuu: Selitä lapselle, mikä muuttuu ja mikä pysyy ennallaan. Korosta, että ero on vanhempien päätös eikä lapsen syy. Varmista, että lapsi tietää vanhempiensa pysyvän hänen elämässään ja rakastavan häntä edelleen.
✅ Kuuntele lapsen näkemyksiä ja huolia: Anna lapselle tilaa ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan. Ole aidosti läsnä ja varaa aikaa yhdessäoloon ilman häiriöitä, kuten puhelimia.
✅ Huolehdi arjen rutiineista: Pyri pitämään kiinni lapsen päivittäisistä rutiineista, kuten nukkumaanmenoajoista, aterioista ja harrastuksista. Rutiinit tuovat lapselle turvaa ja jatkuvuuden tunnetta keskellä muutosta.
✅ Sopikaa selkeät säännöt ja aikataulut: Luo yhdessä toisen vanhemman kanssa selkeät säännöt ja aikataulut lasten tapaamisille, koulunkäynnille ja muille tärkeille asioille. Tämä tuo lapsen elämään vakautta ja ennustettavuutta. Ole valmis joustamaan tarvittaessa, jotta lapsen tarpeet voidaan huomioida parhaiten.
✅ Huomioi toisen vanhemman näkökulmaa: Pyri ymmärtämään ja kunnioittamaan toisen vanhemman näkemyksiä ja tunteita. Tämä voi vähentää konfliktien riskiä ja edistää rakentavaa yhteistyötä lapsen parhaaksi.
✅ Hae ulkopuolista apua: Ammattilaiset voivat tarjota sinulle ja perheellesi tukea ja ohjausta. He voivat auttaa löytämään ratkaisuja käytännön asioihin ja tarjoavat yksilöllistä tukea eroprosessin läpikäymiseen. Älä jää yksin tilanteeseen, vaan hae rohkeasti apua.
Voimia ja rohkeutta kaikille, jotka käyvät läpi eroa ja sen tuomia haasteita.
Anne Ahtola-Poiesz
Lähijohtaja, eroauttamistyö Silta ja
tapaamispaikka Tenavatupa
Apua ja tukea saatavilla:
Eroauttamistyö Silta
Apuaeroon.fi
Perheoikeudelliset palvelut
Miessakit
Barnavårdsföreningen
Mieli.ry