Skip to main content

Päihdekuntoutuksessa hankalimmin käsiteltävä päihde on alkoholi. Miksi? Koska se on laillista, se kuuluu juhlaan ja arjen rentoutumiseen ja sen kohtuukäyttö koetaan yleisesti vaarattomaksi – jopa terveelliseksi. Alkoholi on nautintoaine ja perusoikeus, jonka pois vieminen itsenäiseltä aikuiselta ihmiseltä koetaan jopa kohtuuttomana.

Huumeista eroon taistelevan kuntoutujan opetellessa ”normaalia elämää” liittyy alkoholiin yksi olennainen pohdinta: alkoholi on normaalia, epänormaalimpaa on kieltäytyä siitä. Yhä edelleen katse kääntyy alkoholista kieltäytyjään, kieltäytyminen täytyy perustella.

Kuka määrittelee, koska alkoholi on ongelma

Kaikki tietävät, että alkoholi on ongelmallista, jos sitä käytetään liikaa. Vaikka alkoholiongelman yleisyys on tiedossa, oletamme silti usein, että vähäinen alkoholinkäyttö sopii kaikille. Viime aikoina yleistynyt trendi sober curious (alkoholiin liittyvien tottumusten kyseenalaistaminen ja raitistelu) toisaalta helpottaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät voi ottaa sitä lasillistakaan.

Ongelman tunnistaminen ja myöntäminen itselle vaatii syventymistä. Tarvittaessa lääkäri määrittää ongelmakäyttö- tai riippuvuusdiagnoosin, mutta entä jos on kyse muusta kuin sairaudesta? Me jokainen määritämme itse sen, mikä on meille hyväksi ja missä kohtaa koemme ongelman. Joku pohtii sitä paljonko juo, toinen kuinka usein ja kolmas ehkä miksi juo ylipäätään.

Yhä edelleen katse kääntyy alkoholista kieltäytyjään, kieltäytyminen täytyy perustella

Toimittaja Laura Friman kirjoitti Helsingin Sanomissa tammikuussa päihdeongelman käsitteestä sekä alkoholin kuulumisesta erilaisiin tilanteisiin. Kirjoitus herätti keskustelua alkoholiongelman määritelmästä ja sai osakseen myös ihmettelyä toimittajan melko tavanomaisen alkoholinkäytön vuoksi. Mikä on ”käyttöä” ja mikä nautiskelua, rentoutumista tai hauskanpitoa? Yksi määritelmistä on suhteellinen: kenen näkökulmasta asiaa katsotaan, yhteiskunnan vai yksilön, aikuisen vai lapsen? Alkoholi on aikuisten asia, mutta alaikäisetkin käyttävät sitä. On merkitystä, millaiseen alkoholikulttuuriin lapsi kasvaa ja mihin tilanteisiin hän sen elämässään liittää.

Kuka päättää alkoholin käytöstä missäkin tilanteessa

On valaisevaa pohtia mitä oletuksia meillä alkoholista ylipäätään on. Mitä siltä odotamme ja mihin kaikkeen sen liitämme? Kulttuuriset oletukset eivät aina ole sopusoinnussa yksilöllisten tarpeiden ja kohtaloiden kanssa. Tarkoittaako esimerkiksi alkoholin yhdistyminen juhlaan, ettei ole juhlaa ilman alkoholia? Mitä juhlakonseptissa tulisi muuttaa, että se olisi meistä hauskaa ilman alkoholiakin? Ja voimmeko määrittää itse oman kulttuurimme – juhlan, hauskanpidon, nautinnon?

Alkoholin kohtuukäytöstäkin voi tulla ansa, jos se valtaa mielen ja alkoholin käytön suunnitelmat määrittyvät osaksi elämää. Kaikille päihteet eivät ole ongelma, mutta hyvin monelle meistä niihin liittyy jokin pohdinta: huoli omasta tai läheisen käytöstä, pelko riippuvuuden periytyvyydestä tai ilottomuuden pelko. Oma alkoholin käytön totuus voi myös satuttaa ja yleensä apua haetaan vasta, kun asiat ovat jo kunnolla sotkussa.

Me kaikki yhdessä rakennamme arjen ja juhlan kulttuuria. Mitä enemmän ja vapaammin niistä on erilaisia variaatioita, sitä paineettomammin me niitä voimme elää. Ensikoti Pinjan vauvalähtöisessä päihdekuntoutuksessa opetellaan ja rakennetaan uutta normaalia – meille kaikille sopivaa.

Tii Miettinen
lähijohtaja
Pidä kiinni® ensikoti Pinja