Skip to main content
Turun ensi- ja turvakoti ry:n uutiset

Parisuhdeväkivallan eri muotoja yhdistää häpeä

By 26.11.2018No Comments

Turun kirjastosilta valaistiin oranssiksi Suomen UN Womenin Turunmaan paikallistoimikunnan ja Turun kaupungin toimesta sunnuntaina. Oranssi symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

 

Turun turvakotiin tulee paljon ihmisiä henkisen väkivallan takia. Fyysistä väkivaltaa edeltää parisuhteessa poikkeuksetta henkinen väkivalta. Turun turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Jaana Kinnunen sekä kriisi- ja väkivaltatyön palvelupäällikkö Raimo Nurminen tietävät mitä muotoja väkivalta voi ottaa pikkuhiljaa uhrin niitä edes huomaamatta

– Kännykäsi soi monta kertaa päivässä. Jokainen sähköpostisi luetaan. Joku muu päättää, lähdetkö ulos ja mitä syöt ravintolassa. Väkivalta voi kontrolloinnin lisäksi olla mitätöintiä tai nimittelyä. Et edes itse huomaa sitä, vaan siihen tottuu. Moni asiakkaamme havahtuu vasta kun sitä häneltä kysytään, sanoo Jaana Kinnunen.

Henkinen väkivalta jättää yleensä vieläkin pysyvämmät jäljet uhriinsa kuin fyysinen väkivalta. Jos väkivaltaan ei puututa ajoissa, se jatkuu ja raaistuu entisestään.

Turvakodeista suojaa hakevien joukossa miehet kuuluvat vähemmistöön. Viime vuonna Turun turvakotiin hakeutui 135 naista ja 125 lasta, kun miehiä oli kahdeksan. Joka kolmas 15 vuotta täyttäneistä tytöistä ja naisista on tutkimusten mukaan kokenut lähisuhdeväkivaltaa.

Mitä voit tehdä auttaaksesi, jos epäilet lähisuhdeväkivaltaa?

-Lähisuhdeväkivalta halutaan yleensä pitää piilossa häpeän ja pelon takia. Opettele tunnistamaan merkkejä ystävässä tai läheisessä. Vetäytyminen sosiaalisista suhteista voi olla yksi esimerkki muutoksista.

-Rohkaistu ja puutu, ota puheeksi.

-Tutustu palveluihin, jotta osaat ohjata avuntarvitsijat oikeisiin osoitteisiin. Turun ensi- ja turvakodin palvelut ovat maksuttomia. Löydät yhteystietomme verkkosivuilta tuentu.fi.

Turun Sanomien toimittaja Kirsi Saivosalmi haastatteli väkivaltatyön ammattilaisiamme. Koko artikkelin vaietusta häpeästä voi lukea Turun Sanomien verkkosivuilta.