Skip to main content

Turun Sanomat uutisoi järjestökentän musertuneen vuoden 2021 budjettiehdotuksesta (TS 22.8.2020). Tämä on totta, mutta TS:n uutisessa puhuttiin ”vain” sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksesta leikata 70 miljoonaa euroa yhteisöille ja säätiöille kohdennetuista avustuksista. Huomiotta jäi, että tämän jälkeen esiteltiin valtion talousarvio vuodelle 2021, missä aiotaan leikata järjestöiltä peräti 127 miljoonaa, eli joka kolmas euro järjestöjen maksuttomasta auttamistyöstä.

Vuonna 2020 STEA:n kautta avustuksia jaettiin 380 miljoonaa. Laskennallisesti jokaista varsinaissuomalaista kohden maakuntaamme kanavoitui tästä 33,1 euroa alueen sote-järjestöjen kautta. Nyt esitetty valtion talousarvio on karvasta nieltävää koko järjestökentälle.

Perheet ovat hakeneet apua Turun ensi- ja turvakoti ry:n palveluista enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Korona-aika on lisännyt avuntarvetta entisestään. Pandemian paineet näkyvät perheissä väsymyksenä, ahdistuksena, taloudellisina vaikeuksina ja myös perhe- ja lähisuhdeväkivaltana. Se on näkynyt myös poliisien kotihälytysten määrän kasvuna. Lähisuhdeväkivaltaan apua hakevien määrä kasvoi yli 40 prosenttia sekä valtakunnallisesti että meillä alueellisesti. Apua on haettu erityisesti matalankynnyksen avopalveluista ja chateistä.

Erityisesti lapsiperheet ovat olleet kovilla: saimme kevään ja kesän aikana kolminkertaisen määrän yhteydenottoja. Perheiden ahdingosta kertoo karusti se, että erotilanteisiin on haettu 60 prosenttia enemmän apua kuin vuosi sitten. Perheiden arvio Ensi- ja turvakotien liiton koronakyselyssä on, että juuri järjestöt ovat tärkeitä auttajia.

Jos nyt esitetty leikkaus ei muutu syksyn päätöksissä, romahtaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminta ja mahdollisuus auttaa maksuttomissa ja ilman lähetettä toimivissa palveluissa ensi vuonna. Kuka silloin kantaa ihmisten hädästä vastuuta?

Ihmisten hätä tulee silloin kaatumaan tältä osin kuntien vastuulle ja maksettavaksi. Tämä on sekä taloudellisesti että inhimillisesti kestämätöntä.

Ihmiset, kunnat ja yhteiskuntamme eivät selviä ilman järjestöjä.
 

Mari Lahti
Turun ensi- ja turvakoti ry:n hallituksen pj.
Ensi- ja turvakotien liittohallituksen jäsen.

Heli Paasio
Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja