Raskausaikana käytetty alkoholi tai muut päihteet voivat vaarantaa sekä äidin että sikiön terveyden esimerkiksi jättämällä pysyviä ja peruuttamattomia vaurioita syntymättömän lapsen elämään.
Syntymättömän elämä on vaarassa, eikä se ole pelkkä teoreettinen uhka, vaan todellisuutta, joka näkyy sairaaloissa ja perheissä päivittäin. Kehitysvammaliiton mukaan joka vuosi syntyy 600–3000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholivaurio ja vastasyntyneistä 4 % on FASD-lapsia. Äidin päihteidenkäyttö on myös yleisin syy pienten lasten huostaanottoihin.
Alkoholi on hermomyrkky, joka aiheuttaa kehityshäiriötä
Alkoholi on Suomen eniten käytetty päihde ja se aiheuttaa eniten sikiövaurioita sekä ongelmia lapsiperheissä. Useiden eri arvioiden mukaan jopa 14–15,7 % suomalaisista äideistä jatkaa alkoholin käyttöä raskauden toteamisen jälkeen. TYKS:ssä synnyttäneistä se tarkoittaa vuosittain noin 550 alkoholialtistunutta vauvaa, joista 4 % eli 152 lasta on FASD-lapsia.
Alkoholin käyttö raskausaikana voi johtaa FASD-oireyhtymään, joka ilmenee muun muassa neurologisina kehityshäiriöinä, kasvun hidastumisena ja kasvonpiirteiden poikkeavuuksina. Valtaosalla FASD ilmenee pysyvänä aivojen toimintahäiriönä ilman ulkoisia piirteitä (ARND).
Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa pienet määrät alkoholia voivat olla haitallisia, sillä sikiö on erityisen herkkä alkoholille, joka on hermomyrkky.
Alkoholi on Suomen eniten käytetty päihde ja se aiheuttaa eniten sikiövaurioita sekä ongelmia lapsiperheissä
Huumeiden käyttö raskausaikana voi olla vauvalle kohtalokasta
Huumausaineiden käytön riskit syntyvälle vauvalle liittyvät epämuodostumiin (erityisesti amfetamiini), sikiön äkillisiin kuolemiin (erityisesti heroiini) sekä ennenaikaisen synnytyksen aiheuttamiin ongelmiin. Kannabiksen käyttö raskausaikana on yhdistetty kognitiivisiin ja käyttäytymisen ongelmiin.
Pitkäkestoinen ja jatkuva huumealtistus raskauden aikana johtaa vakaviin vastasyntyneen vieroitusoireisiin (NAS) (mm. opioidit). Suonensisäisten huumeiden käyttöön liittyy myös äidin infektioriski. Erityisesti maksatulehdus, mutta myös HIV, voivat siirtyä sikiöön ja syntyvään lapseen.
Tupakka on myrkkyä sikiölle
Tilastojen mukaan suomalaisista raskaana olevista naisista noin 8 % tupakoi raskauden aikana. Tupakansavu sisältää tuhansia kemiallisia aineita, joista monet läpäisevät istukan ja ovat myrkkyä sikiölle.
Tupakointi ja nikotiinin käyttö raskausaikana liittyvät sikiön kasvun hidastumiseen, ennenaikaiseen synnytykseen ja lisääntyneeseen kätkytkuoleman riskiin. Nikotiini vaikuttaa sikiön aivojen kehitykseen ja verenkiertoelimistön toimintaan.
Odotus- ja vauva-ajan päihteettömyyteen on saatavissa apua ja tukea
Pidä kiinni® -päihde-ensikoti Pinja tarjoaa turvallisen ympäristön, jossa päihdeongelmaiset äidit ja isät sekä heidän vauvansa saavat kuntoutusta, tukea ja hoitoa raskauden aikana ja sen jälkeen. Tämä on ensiarvoisen tärkeää lapsen terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi.
Pidä kiinni® -avopalveluyksikkö Olivia keskittyy auttamaan kotonaan asuvia päihdeongelmista kärsiviä ja toipuvia perheitä tarjoamalla tukea ja vertaisyhteisön, joka auttaa perheitä selviytymään haastavista tilanteista, tukee varhaista vuorovaikutussuhdetta ja toipumaan päihteiden käytöstä osaksi yhteiskuntaa.
Etsivä ja matalan kynnyksen työ (ETMA) tarjoaa helposti saavutettavaa apua päihteiden käyttöä miettiville odottaville äideille ja perheille, mikä mahdollistaa nopean ja tehokkaan avun saamisen halutessaan nimettömästi ilman leimaantumisen pelkoa.
Isällä on merkittävä rooli päihteettömyyden saavuttamisessa
Isien osallistuminen ja tuki voivat olla ratkaisevan tärkeitä äidin päihteettömyyden saavuttamisessa, ja se voi merkittävästi edistää perheen hyvinvointia ja lapsen terveyttä.
On tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaiset tarjoavat myös isille tukea ja neuvontaa, jotta he voivat pysyä päihteettöminä, auttaa kumppaneitaan valinnoissa ja olla vahvana tukena perheen hyvinvoinnin edistämisessä.
Isien osallistuminen ja tuki voivat olla ratkaisevan tärkeitä äidin päihteettömyyden saavuttamisessa
Palveluiden avulla tulevaisuudessa on toivoa
Terveydenhuollon ammattilaiset ovat keskeisessä roolissa alkoholin ja päihteiden riskien vähentämisessä raskausaikana. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (VARHA) tehdäänkin aktiivisesti töitä näiden haasteiden ratkaisemiseksi.
Päihde-ensikoti Pinja, Avopalveluyksikkö Olivia ja ETMA-työ, tarjoavat konkreettista apua ja tukea raskaana oleville naisille, isille ja heidän perheilleen. Näiden palveluiden avulla voidaan luoda parempi tulevaisuus uusille sukupolville, joissa jokaisella lapsella on mahdollisuus syntyä terveenä ja elää täysipainoista elämää.
Oliviasta osallistutaan valtakunnalliseen Ensi- ja turvakotien liiton ja Alkon yhteiseen FASD-päivän kampanjaan. Tule tapaamaan meitä FASD-päivän pisteelle ja testaamaan tietämyksesi alkoholinkäytön riskeistä ja hakemaan oma välivesipullo!
Paikka ja aika: 9.9.2024 klo 14–17 Wiklundin Alkon myymälän edessä, Kauppiaskatu 9, Turku
Minna Bäcklund
Lähijohtaja, avopalveluyksikkö Olivia
Tii Miettinen
Lähijohtaja, päihde-ensikoti Pinja
Lue lisää: Neuvolat tunnistavat vain kolmasosan päihteitä käyttävistä odottajista