Skip to main content
Turun ensi- ja turvakoti ry:n uutiset

Rikosuhripäivystyksen asiakasmäärä kasvoi yli 40 prosenttia Turussa 2019

By 18.2.2020No Comments

Rikosuhripäivystyksen asiakasmäärä kasvoi yli 40 prosenttia Turussa 2019

Sitkeä tiedottaminen ja verkostoituminen on auttanut yhä useampien rikosten uhrien ohjautumista Rikosuhripäivystyksen avun piiriin Turussa vuonna 2019.

– Erityisesti poliisin ohjaus RIKUn palveluihin on lisääntynyt.  Yhä useampi rikoksen uhreja kohtaava taho tuntee jo toimintamme ja ohjaa meille asiakkaita, kertoo Rikosuhripäivystyksen Lounais-Suomen  aluejohtaja Tiina Rantanen.

Rikosten uhrien tukihenkilöiden määrä on myös kasvanut lähes 60 prosenttia Turussa viime vuonna. Tukisuhteissa  tuli kohdatuksi 570 rikoksen uhria, ja he saivat henkilökohtaista neuvontaa ja tukea.  Valtakunnallisesta Rikosuhripäivystyksen tilastosta poiketen suurin osa Turun tukisuhteista koski seksuaalista väkivaltaa. Toisena tilastoissa Turussa ovat lähisuhdeväkivalta ja kolmantena tulevat eriasteiset pahoinpitelyt.

– Turussa on tehty pitkään verkostotyötä seksuaalista väkivaltaa kokeneiden auttamiseksi Seksuaaliväkivallan ehkäisy -työryhmän, vertaistukiryhmien sekä koulutusten muodossa. Keväällä avattu TYKSin SERI-keskus on myös auttanut seksuaaliväkivallan uhreja paremmin löytämään heille suunnattuja erityispalveluita, sanoo Rantanen.

Turussa toimii tällä hetkellä noin 40 vapaaehtoista tukihenkilöä. Rantasen mukaan ihmiset ovat hiljaisempien vuosien jälkeen jälleen kiinnostuneita vapaaehtoistyöstä.

– Järjestämme vuosittain peruskurssin vapaaehtoiseksi haluaville. Ilman vapaaehtoisia emme pystyisi kasvavaa asiakasmäärää kohtaamaan. Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoiset tukevat rikosten uhreja, heidän läheisiään ja rikosasiassa todistavia kasvokkain, chatissa sekä puhelimessa.

Rikosuhripäivystyksen palveluita käytti valtakunnallisesti viime vuonna 18 100 asiakasta, joka on 27 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Miesten osuus asiakkaiden kokonaismäärästä oli 22 prosenttia ja naisten 78 prosenttia.

Kansainvälistä rikosuhriviikkoa vietetään perinteisesti helmikuussa viikolla 8 eli 17.–23.2.2020.