Skip to main content

Lapsen varhaiset vuodet ovat elämän perusta, sillä ne vaikuttavat monin tavoin kehitykseen ja tulevaisuuteen. Ensimmäisinä vuosina luodaan pohja niin tunne-elämälle, sosiaalisille taidoille kuin kognitiiviselle kehityksellekin.

Sukupolvien ketju yhdistää meidät menneisyyteen, mutta se saattaa myös kahlita tulevaisuuden. Usein perheen erilaiset tarinat, kuten taloudelliset vaikeudet, koulutuksen puute, mielenterveys- tai päihdeongelmat ja yleinen epävarmuus tulevaisuudesta toistuvat sukupolvesta toiseen. Nämä kokemukset eivät ainoastaan muokkaa vanhempien elämää, vaan ne vaikuttavat syvästi myös perheessä kasvavaan lapseen.

Lapsen kotona näkemät tunteet opettavat hänelle, miten selviytyä vaikeista tilanteista. Joskus ne kuitenkin voivat myös herättää lapsessa pelkoa ja ilman tukea johtaa myöhemmässä kasvun vaiheessa syrjäytymiseen.

Vauvan syntymä on yksi aikuisiän suurimmista muutoksista

Vanhemmuus on monimutkainen ja usein haastava matka. Vanhemmat tarvitsevat eri tilanteissa joskus vahvaakin tukea ja ymmärrystä, jotta he voivat tarjota lapselleen parhaat mahdolliset kasvuedellytykset.

Vauvan syntymä ja vanhemmuus on yksi aikuisiän suurimmista muutoksista. Pikkulapsivaihe tuo paljon iloa, mutta voi myös haastaa mielenterveyttä. Tutkimuskyselyn mukaan, jopa joka viides vanhempi sairastuu kyseisenä ajanjaksona mielenterveyden häiriöihin. Sairastumiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten nopeat fysiologiset muutokset sekä raskaudenaikaiset ja sen jälkeiset psyykkiset prosessit.

Nykyisin ei ole harvinaista, että tuore perhe kohtaa uuden perheenjäsenen tuoman ison elämänmuutoksen täysin yksin

Vanhemmille voi tarjota tukea niin käytännön neuvojen kuin emotionaalisen tuen muodossa. Myös yhteisöllinen tuki on tärkeää, sillä se auttaa jakamaan kokemuksia, pelkoja ja onnistumisia, joka puolestaan lisää turvallisuuden tunnetta ja vähentää vanhempien yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

Nykyisin ei ole harvinaista, että tuore perhe kohtaa uuden perheenjäsenen tuoman ison elämänmuutoksen täysin yksin. Omat vanhemmat saattavat asua kaukana kasvukeskuksista eikä lähipiirissä ole ystäviä. Kun uudet vanhemmat lisäksi kamppailevat mielenterveyshaasteiden, traumaattisten kokemusten tai päihteiden kanssa, lapsen sosiaalisten verkostojen rakentaminen itse voi tuntua mahdottomalta. Näissä tilanteissa saatavilla oleva apu riittävän varhaisessa vaiheessa on lapsen turvallisen kasvun kannalta merkittävää.

Yksinäisyys haastaa ongelmista selviytymisessä

Viime vuosina on noussut esiin monia ajankohtaisia esimerkkejä siitä, miten sukupolvien ketju voi vaikuttaa nuorten elämään. Nuorten mielenterveysongelmat ovat esimerkiksi lisääntyneet erityisesti pandemian jälkimainingeissa.

Haasteet nuorten elämässä korostuvat, jos heidän sosiaaliset verkostonsa ovat rajalliset ja tukea on vähän saatavilla. Kun nuori ei koe tulleensa hyväksytyksi tai kohdatuksi omassa perheessään, eikä hänellä ole turvallista yhteisöä ympärillään, tunne eristyneisyydestä vahvistuu. Tämä voi puolestaan lisätä nuoren negatiivisia tulevaisuudennäkymiä

Myös lapsiperheiden yksinäisyys on hyvin yleistä. Vertaisryhmät tarjoavatkin tärkeää sosiaalista tukea perheille, joissa vanhemmat voivat jakaa kokemuksiaan ja tuntea itsensä vähemmän yksinäisiksi.

Tukea on saatavilla, mutta varhainen puuttuminen ja puheeksi otto ovat avainasemassa

Turun ensi- ja turvakotiyhdistys tarjoaa monenlaista apua, kuten vauvaperheohjausta, kaikille avointa ryhmämuotoista tukea vauvaperheiden haasteisiin, monen tasoista keskustelutukea niin vauvan unihaasteiden, päihteettömyyden, lähisuhdeväkivallan kuin erotilanteiden tueksi. Näiden kaikkien tarjolla olevien palvelujen tarkoituksena on tukea vanhemman omaa hyvinvointia ja sitä kautta lopulta vaikuttaa sukupolvien ketjun katkaisijana.

Turun ensi- ja turvakoti ry:n tarjolla olevien palvelujen tarkoituksena on tukea vanhemman omaa hyvinvointia ja sitä kautta lopulta vaikuttaa sukupolvien ketjun katkaisijana

Syrjäytymisen kierteen katkaiseminen edellyttää yhteistyötä ja sitoutumista kaikilta niiltä, jotka ovat perheen lähellä. Varhainen puuttuminen on avainasemassa, ammattilaisten tulisi tunnistaa perheet, jotka saattavat olla vaarassa syrjäytyä, ja tarjota heille tukea.

Yksinäisyys tai mielenterveys- ja päihdehaasteet eivät näy ulospäin, siksi tarvitaan rohkeaa puheeksi ottoa.  Kehittämällä sosiaalisten verkostojen vahvistamiseen keskittyviä toimintoja, kuten vertaistoimintaa, voidaan auttaa perheitä luomaan uusia sosiaalisia suhteita.

Koulutustilaisuudet vanhemmille ja ammattilaisille lisäävät ymmärrystä vanhemmille häpeää tuottavista teemoista ja tarjoavat käytännön työkaluja ja puheeksi oton välineitä haasteiden käsittelemiseen.

Yhteistyö ja yhteisöllisyys vievät kohti toiveikkaampaa tulevaisuutta

Yhteisöllinen tuki on elintärkeää lapsen kehityksen tukemisessa ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Kun vanhemmat saavat tarvitsemaansa tukea, he voivat luoda turvallisen ympäristön, jossa lapsi voi kasvaa ja kehittyä. Osallistavat tapahtumat, kuten perhepäivät ja -aktiviteetit, voivat kannustaa vanhempia ja lapsia liittymään yhteisöihin. Tietoisuuden lisääminen tarjolla olevista toiminnoista esimerkiksi sosiaalisen median kautta, auttaa aktiivisia vanhempia löytämään tukea. Vertaisten ja kokemustoimijoiden tuki puolestaan voi olla ratkaisevan tärkeää sellaisen vanhemman kohdalla, joka ei yksin pystyisi lähtemään kotoaan lapsiperhetapahtumiin. Kuka tahansa voi ryhtyä vapaaehtoiseksi ja omalla panoksellaan olla vaikuttamassa perheen tilanteeseen positiivisesti.

Syrjäytyminen on katkaistavissa, kun perheen ympärillä olevat toimijat, kuten varhaiskasvatus, koulut, ammattilaiset ja muu verkosto yhdessä luovat perheelle yhteisön, jossa lapset ja nuoret tuntevat olonsa turvallisiksi ja riittävän tuetuiksi. Meillä on valta muuttaa tarina, yksi kerrallaan. Kun jaamme kokemuksia, toimimme yhteistyössä ja opimme menneisyydestä, voimme rakentaa siltoja, jotka vievät meitä kohti toiveikkaampaa tulevaisuutta.

Tuki perheelle

  1. Ammatillinen tuki: Erityisesti koulutettujen ammattilaisten, kuten terveydenhoitajien, ohjaajien, psykologien ja sosiaalityöntekijöiden, rooli on keskeinen. He voivat tarjota vanhemmille työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla vanhemmat voivat käsitellä omia haasteitaan, ja sen kautta paremmin huolehtia lapsistaan. Erilaisiin lapsiperheiden kohtaamiin haasteisiin on saatavilla myös maksutonta matalankynnyksen tukea esimerkiksi  vauvaperheohjauksen, etsivän ja matalan kynnyksen, eroauttamistyö Sillan tai väkivaltatyö Pilarin avulla.
  2. Ryhmätuki: Vertaisryhmät voivat olla erittäin hyödyllisiä vanhemmille ja lapsille. Ne tarjoavat tilaisuuden jakaa kokemuksia ja saada tukea muilta, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa. Vertaisryhmän apu voi auttaa vanhempia tuntemaan itsensä vähemmän eristyneiksi ja rohkaista heitä hakemaan lisätukea. Turun ensi- ja turvakoti tarjoaa sekä avoimia että suljettuja vertaisryhmiä (Pidä kiinni ® avopalvelu Olivia, etsivä- ja matalankynnyksen työ ETMA). Myös laitosmuotoisissa palveluissa korostuu yhteisöllinen tuki (Pidä kiinni ® ensikoti Pinja ja ensikoti)
  3. Käytännön apu: Lapsiperheiden kotipalvelun kautta perheet saavat edullisesti tai maksuttomasti tukea arkeen. Paikalliset järjestöt voivat tarjota käytännön apua tai muuta tukea, joka helpottaa vanhempien jaksamista.
  4. Taloudellinen tuki: Sosiaalitoimi, eri järjestöt ja seurakunnat tukevat lapsiperheitä myös taloudellisissa haasteissa ohjaamalla sekä rahallisesti että mm. ruoka-avun ja tarpeellisten hankintojen muodossa.

Minna Bäcklund
Lähijohtaja
Pidä kiinni® avopalvelu Olivia