Skip to main content

Meitä ympäröi valo, luonnonvalo, keinovalo, tietokoneen valo, kynttilän valo. Kova, satuttava tai lempeä ja hoitava valo.  

Digitaalinen väkivalta luo yllemme valon kipeän kosketuksen. Tietokoneen ruutuun iskeytyvät uhkaavat sanat, netistä ponnahtava kuva, jota et halunnut julkaistavan, tai sadat satuttavat sanat puhelimeen. Digitaalinen väkivalta hallitsee, kontrolloi ja satuttaa väkivallan tapaan. Ja muotoja ja keinoja on lukemattomia.  Väkivaltaa ei kuitenkaan tarvitse sietää ja turvallinen elämä kuuluu kaikille.  

Ensi – ja turvakotien liitto on jäsenenä WWP-Work With Perpetrators-European Network for The Work with Perpetrator järjestössä, jossa keskitytään tekijöiden kanssa tehtävään väkivaltatyöhön erityisesti silloin kun kohteena ovat naiset ja lapset. Turun ensi- ja turvakoti ry on myös mukana  WWP:n tämän vuotisessa kampanjassa 25.11-10.12.2020, jonka teemana on digitaalinen vaino. 

Ja jotta meille kaikille loistaisi vain lempeä valo vailla väkivaltaa, vietetään 25.11.2020 Valoa, ei väkivaltaa päivää. Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Tämän vuoden teemana on naisiin kohdistuva vihapuhe.  

Ensi- ja turvakodeissa ympäri Suomen tehdään vuoden jokaisena päivänä töitä sen eteen, että jokainen väkivallan kokija ja tekijä saisi apua sitä halutessaan.  Väkivalta ei tapahdu vain pimeässä vailla valoa, joten meidän jokaisen tulee pitää huoli siitä, että oma valomme itsellemme ja muille, on vain lempeää, lämmintä ja hyvää.  

Maarit Kangas, Mari Kankaanpää
Avokriisityö Pilari