Skip to main content

Ihmiset voivat helposti ajatella, että vauvatyön ammattilainen on itse täydellinen vanhempi. Suositukset ja ohjeistukset ovat tiedossa ja ennen kaikkea aktiivisessa käytössä, kuten: ammattilainen ei koskaan hermostu omille lapsilleen ja on aina sataprosenttisesti läsnä, itsevarma ja neuvokas lastensa asioiden äärellä. Hän pitää huolta lastensa ruutuajoista, tarjoaa puhdasta luomuruokaa ja sanoittaa tunteita sanoittamisen perään koskaan ääntään korottamatta. Ammattilaisten lasten katkeamattomista yöunista nyt puhumattakaan tai Wilma-viestien kehujen määrästä!

Tervetuloa kärpäsenä kattoomme – näin ei tietenkään ole!

Vaikka ammattilainen voi olla etuoikeutetussa asemassa siinä, että tietää teoriassa paljon vauvan ja lapsen kehityksestä, kasvatuksesta, tuoreimmista suosituksista ja erilaisista tutkimustuloksista, vanhemmuus on kuitenkin tässä hetkessä tapahtuvaa todellista elämää.

Omille lapsillemme me olemme äitejä ja isejä, emme ammattilaisia.

Tässä ja nyt -elämä pitää sisällään arjen kiireen ja paineet, väsymyksen ja stressin, koko päivittäisen arjen palapelin. Omaan lapseen sisältyy paljon ääneen sanottuja, ja myös vaiettuja, odotuksia ja pettymyksiä, menneitä kokemuksia ja tulevaisuuden pelkoja ja haaveita. Oman ja lapsensa temperamenttien yhteen sovittaminen vaikuttaa jokapäiväiseen vuorovaikutukseen ja yhdessäoloon. Omille lapsillemme me olemme äitejä ja isejä, emme ammattilaisia.

Taikasauva on satua, mutta työkalupakissa on tarjolla useita työkaluja

Ammattilaisina meiltä voidaan odottaa paljon. Asiakas voi kuvitella, että taskussamme on se kuuluisa taikasauva, jolla taiomme ongelmat ja haasteet pois. Odotusarvo voi olla, että yhden tapaamisen jälkeen asiakasvanhemmat saavat niin paljon takuuvarmoja keinoja ja vinkkejä, että yölliset heräilyt ja uhmahetket ovat vain kaunis muisto.

Valitettavasti taikasauva on satua, mutta ammattilaisen voimana on olla aidosti läsnä, kuunnella ja kuulla, kulkea vierellä. Vanhemmat ovat oman lapsensa todellisia asiantuntijoita, viisaus tulee perheestä itsestään. Ammattilaisena voin kysyä ja pohtia asioita uusista näkökulmista. Voin ehdottaa uusia keinoja, joista perheet valitsevat itselleen ne parhailta tuntuvat, ja lähtevät kokeilemaan mikä toimisi omassa arjessa lapsen kanssa.

Ammattilaisena voin kysyä ja pohtia asioita uusista näkökulmista ja ehdottaa keinoja, joista perheet valitsevat itselleen ne parhailta tuntuvat.

Ei siis se taikasauva, vaan kuuluisa erilaisten keinojen ja kokeilun arkinen maailma, kuin työkalupakki, jonka me ammattilaiset voimme avata kanssanne ja tarjota uusia mahdollisuuksia yrittää. Me tsemppaamme ja rohkaisemme jaksamaan. Muistutamme, kuinka asioissa kehitytään ja edistytään päivittäin ja arjen haasteista selvitään pienen askelin. Mutta ennen kaikkea me kerromme, kuinka hyviä vanhempia te olette! Usein on jo helpottavaa, että on aika ja paikka, jossa puhua ääneen arjen kiperistä tilanteista. Ääneen puhuttuna ajatukset jäsentyvät ihan eri lailla ja uudet oivallukset voivat syntyä kuin itsestään.

Jos sinulla tai lähipiirissäsi on haasteita vanhemmuuden jaksamisessa, hae rohkeasti apua ja ota yhteyttä Baby Blues -tukeen. Me ohjaajat odotamme siellä työkalupakkimme kanssa ja olemme valmiina auttamaan juuri sinua varten!

Reetta Koivisto
Baby Blues -ohjaaja,
ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja

Turun ensi- ja turvakodin Baby Blues -toiminta on maksutonta, matalan kynnyksen keskustelutukea raskaana oleville ja pikkulapsiperheille. Voit ottaa itse yhteyttä suoraan Baby Blues -ohjaajiin puhelimitse 050-5758184 tai sähköpostitse babyblues@tuentu.fi.