
Apu alkaa tiedosta
Tilaa uutiskirje!
Liity uutiskirjeen tilaajaksi ja saat ensimmäisenä tietoa perheiden tueksi suunnatuista palveluista ja tapahtumista.
Vieraannuttaminen on ilmiönä monisyinen. Vieraannuttamisen tunnistaminen ja sen parissa työskentely on ammattilaisille haastavaa ja kuormittavaa. Perheiden tilanteet ovat vaikeasti tulkittavia ja vanhempien kertomukset tapahtumista eroavat suuresti toisistaan. Ammattilaisen voi olla vaikea muodostaa tilanteesta kokonaiskuvaa.
Vaikeasta aiheesta huolimatta jokainen vieraannuttamista kohtaava työntekijä voi kuitenkin tehdä paljon perheen auttamiseksi. Työntekijällä ei tarvitse olla valmista ratkaisua. Kaikkein tärkeintä on, ettei kukaan perheen jäsen, eikä työntekijä, jää yksin vaikean tilanteen kanssa.
Kun vieraannuttaminen on tunnistettu, on työskentelyn ensisijaisena tavoitteena lapsen ja vanhemman turvallisen yhteyden palauttaminen, torjutun vanhemman ja lapsen välisen suhteen työstäminen sekä lapsen suojeleminen vieraannuttamisen aiheuttamilta haitoilta. Työskentelyn lähtökohtana on, että vanhemmalle tulee kokemus kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta. On tärkeä kohdata mahdollisuuksien mukaan kaikki perheen jäsenet, kuulla heidän kokemustaan ja pyrkiä rakentamaan luottamussuhdetta työskentelyn pohjaksi.
Tilanteen selvittelyssä on tarpeen kuulla perheen kanssa aikaisemmin työskennelleitä tahoja, tehdä moniammatillista yhteistyötä, arvioida riskejä ja muodostaa yhteistä tilannekuvaa pohtien myös vaihtoehtoisia selitysmalleja. Hyvä keino moniammatilliseen riskinarviointiin ovat alueelliset Haastavat erot -työryhmät, joissa voi konsultoida perheen tilannetta myös anonyymisti.
Työntekijällä ei tarvitse olla valmista ratkaisua. Tärkeintä on, ettei kukaan jää yksin vaikean tilanteen kanssa.
Vanhempien kanssa työskennellessä voivat vanhempien omat tarpeet ja tunteet nousta vahvasti esiin. Vanhemmat voivat luottamuksen ja ymmärretyksi tulemisen saavuttamiseksi toivoa työntekijän asettumista omalle puolelle. Työntekijän tärkein tehtävä työskentelyn ajan on kuitenkin pitää vahvasti esillä lapsen puolta, hänen asemaansa ja tarpeitaan.
Ilmiö voi koskettaa ketä tahansa vanhempaa, eikä se ole sukupuolittunutta
Miten voi auttaa torjuttua vanhempaa?
Torjuttu vanhempi on aina hädissään, kun yhteys omaan lapseen, siihen kaikkein rakkaimpaan, on vaikeutunut tai pahimmillaan kokonaan katkennut. Moni torjuttu vanhempi kertookin, miten hyvältä on tuntunut, kun löytyy työntekijä, joka kuulee hädän ja on läsnä vanhemman tukena.
Yksilötyöskentelyn lisäksi torjutut vanhemmat ovat tunteneet saaneensa paljon apua vertaistuesta. Olen ohjannut Vieraat vanhemmat -verkkovertaisryhmiä yhdessä vieraannuttamista kokeneita erovertaisohjaajien kanssa. Verkkovertaisryhmissä osallistujat ovat kertoneet voineensa ensimmäistä kertaa puhua tilanteestaan avoimesti ja suodattamatta toisten samaa kokeneiden kanssa. Ryhmäläiset ovat saaneet toivoa, uusia näkökulmia ja keinoja selvitä vaikeiden tunteiden kanssa. Surua ja häpeää on helpottanut, kun on huomannut, että toiset torjutut vanhemmat ovat myös aivan tavallisia, fiksuja ja hyviä vanhempia. Ilmiö voi koskettaa ketä tahansa vanhempaa, eikä se ole sukupuolittunutta.
Tunnen suurta kunnioitusta kaikkia näitä rohkeita vanhempia kohtaan, jotka vaikeasta tilanteestaan huolimatta uskaltavat jakaa avoimesti kokemaansa. Olen oppinut heiltä valtavasti.
25.4.2023 vietetään kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää. Ensi- ja turvakotien liitto julkaisee tiistaina ammattilaisille suunnattu oppaan, josta voit lukea lisää työskentelystä vieraannuttamisen parissa.
Oppaaseen:
Tunnista, puutu ja auta – keinoja vieraannuttamisen tunnistamiseen ja perheiden auttamiseen
Johanna Jokiniemi
Erotyöntekijä
Eroauttamistyö Silta ja Turvassa-hanke
Lue aiheesta:
https://ensijaturvakotienliitto.fi/blogi/lasta-ei-saa-jattaa-vieraannuttamisen-keskelle-yksin/