Skip to main content
Pidä kiinni® ensikoti Pinja

Turvalliset olosuhteet vauvalle ja tukea vanhempien päihteettömyyteen

Päihde-ensikoti Pinja on osa valtakunnallista Pidä Kiinni-hoitojärjestelmää, jonka ensikodit ovat erikoistuneet vauvalähtöiseen päihdekuntoutukseen. Pinja on kodinomainen kuntoutusyhteisö, jossa henkilökunta on päihdeongelmasta kärsivien perheiden tukena ympäri vuorokauden.

”Asioiden ei tarvitse olla täysin kaaoksessa ennen, kuin saa ja voi pyytää apua. On rohkeempaa tehdä täyskäännös elämäänsä, kuin jäädä elämään ”ihan ok” arkea.” – Äiti, 29 ja vauva 10kk

Päihde-ensikoti Pinjan kuntoutus rakentuu sekä yksilö- että yhteisömuotoisesta työskentelystä, jotka täydentävät toisiaan. Kaikki yhteisön toiminnot on suunniteltu päihteettömyyttä ja vanhemmuutta vahvistaviksi. Kuntoutuksen tavoitteena on auttaa vanhempia ymmärtämään mihin päihteidenkäyttöä on tarvinnut. Samanaikaisesti vanhempia tuetaan rakentamaan turvallinen kiintymyssuhde vauvaan ja huolehtimaan vauvan terveen persoonan kehittymisestä. Jokaisen perheen kuntoutus suunnitellaan yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Päihde-ensikoti Pinja sijaitsee Mäntymäen Luolavuorentiellä, lähellä Turun keskustaa. Pinjassa on tilaa seitsemälle perheelle. Jokaisella perheellä on oma huone ja kaikkien käytössä ovat viihtyisät yhteiset tilat.

Varhainen ja riittävän pitkä kuntoutus kannattaa

Kuntoutukseen kannattaa tulla mahdollisimman varhain – mieluiten heti, kun raskaustesti näyttää plussaa. Raskausaikana kuntoutukseen tuleminen suojaa vauvaa ja vahvistaa vanhemman kykyä selviytyä paremmin ilman päihteitä vauvan synnyttyä.

Pysyvä elämänmuutos vie aikaa, eikä sitä voi nopeuttaa. Siksi kuntoutus etenee vaiheittain ja vaatii sitoutumista. Tutkimus ja kokemus osoittavat, että kuntoutuksessa vietetty aika ja uskallus näkyvät suoraan kuntoutuksen tuloksien kanssa – riittävä kuntoutusaika antaa kestävämmät hoitotulokset. Kuntoutuksen viimeisessä vaiheessa harjoitellaan kotona olemista ja rakennetaan riittävä jatkotuki yhdessä perheen verkoston kanssa.

Miten kuntoutukseen pääsee?

Päihde-ensikotiin voi hakeutua ottamalla yhteyttä kotikunnan sosiaalitoimeen tai puhumalla asiasta neuvolassa, lääkärissä tai muissa sosiaali- tai terveydenhuollon palveluissa. Yhteyttä voi ottaa myös suoraan Pinjaan.

Asiakkaaksi voi tulla mistä tahansa päin Suomea.

Meiltä voit kysellä lisää:

Tii Miettinen, lähijohtaja, Puh. 050 538 3511
tii.miettinen@tuentu.fi
Peetu Knuuti, sosiaalityöntekijä, Puh. 041 513 6188
peetu.knuuti@tuentu.fi
Pinjan ohjaajat, pinja@tuentu.fi, Puh. 050 385 1200

Ota yhteyttä

Lähijohtaja
Tii Miettinen
Puh. 050 5383511
tii.miettinen@tuentu.fi

Paikkatiedustelut:
Tii Miettinen
Puh. 050 5383511
tii.miettinen@tuentu.fi

Kannattaa ehdottomasti tulla ainakin selvittämään, millainen paikka Pinja on. Tänne kotiutuu nopeasti.

Isä 23 v. ja vauva 3 kk

Minua auttoi Pinjassa parhaiten se, että mut on kohdattu ihmisenä, jonka ongelmat on ratkaistavissa, eikä tuomita menneisyydestä. Omaan itseensä tutustuminen ja asioista yhdessä keskustelu muiden samaa kokeneiden kanssa oli myös tärkeää. Olisin itse halunnut ennen Pinjaan tuloa kuulla, että täällä ihmiset ovat minua varten ja minun sekä lapseni puolella. Että ei tarvitse pelätä sossujakaan vihollisinamme.

Äiti 30 v. ja lapsi 1 v.

Lähes jokainen meistä on alkuun jännittänyt ja kokenut ristiriitaisia tunteita Pinjaan tulemisen suhteen, vaikean olon vuoksi ei kannata jättää tulematta.

Äiti 32 v. ja vauva 5 kk