Skip to main content

Lapsella on oikeus elämään, turvallisuuteen ja hyvinvointiin – perusoikeuksiin, jotka ovat kirjattuna YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, johon Suomikin on sitoutunut. Silti liian moni suomalainen lapsi (89 000) elää perheessä, jossa vanhemman päihdeongelma uhkaa näitä perusoikeuksia.

Vanhemman alkoholin käyttö vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen ja turvallisuuden tunteeseen. Tutkimusten mukaan vanhemman päihdeongelma on vakava riski lapsen terveydelle.

Huolestuttavaa on, että Suomessa suunnitellaan alkoholipolitiikan vapauttamista sallimalla alkoholin kotiinkuljetus. Tämä lisäisi alkoholin saatavuutta ja pahentaisi monen alkoholiongelmaisen tilannetta, heikentäen samalla lapsen turvallisuutta kotona.

YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen perustuvaa lapsivaikutusten arviointia ei ole lainsäädännön muutosehdotukseen liittyen myöskään tehty.

Kun alkoholin saatavuutta lisätään kotiinkuljetuksen kautta, lasten turvallisuus voi vaarantua entisestään. Tutkimusten mukaan vanhempien päihteidenkäyttö on yhteydessä lapsen kokemaan henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan, laiminlyöntiin sekä epävakaaseen arkeen.

Kun alkoholin saatavuutta lisätään kotiinkuljetuksen kautta, lasten turvallisuus voi vaarantua entisestään.

Turun ensi- ja turvakoti ry:n väkivaltapalveluissa on ollut alkuvuoden aikana yli 140 lasta, joista kaikki eivät ole joutuneet kärsimään suoraan alkoholin käytöstä, mutta alkoholin käytön riskien tietoinen lisääminen on silti haitallista. Lisäksi alkoholin saatavuuden arkipäiväistyminen voi heikentää perheiden kykyä ylläpitää säännöllistä elämänrytmiä ja emotionaalista läsnäoloa lasten arjessa. Tämä voi aiheuttaa lapsille pysyviä haavoja, jotka vaikuttavat heidän hyvinvointiinsa ja kehitykseensä pitkälle aikuisuuteen.

Samaan aikaan, kun alkoholin saavutettavuutta ollaan helpottamassa, päihdeongelmiin apua tarjoavien järjestöjen rahoitukseen kohdistuu leikkauksia. Päihdetyötä tekevät järjestöt ovat toistuvasti ilmaisseet huolensa siitä, että palveluiden saatavuuden heikkeneminen ja ennaltaehkäisevän työn supistuminen vaarantavat lapsiperheiden hyvinvoinnin ja lisäävät lastensuojelun kuormitusta entisestään. Tämä yhtälö on lapselle kestämätön.

Lapsella on oikeus päihteettömään kotiin. Alkoholipolitiikan liberalisoinnin sijaan tulisi panostaa päihdepalveluihin ja ennaltaehkäisyyn, jotta lapsille voidaan taata turvallinen kasvuympäristö ja terve tulevaisuus.

Mari Lahti
puheenjohtaja

Heli Paasio
toiminnanjohtaja

 

Kirjoitus on julkaistu TS Lukijoilta -sivulla 22.11.2024