Skip to main content

Turvakodin ammattilaiset neuvovat erilaisissa väkivaltaan liittyvissä tilanteissa, siksi jo epäily lähisuhdeväkivallasta on riittävä syy ottaa yhteyttä turvakotiin. Turvakotiin tuleekin yhteydenottoja asiakkailta itseltään,  lähisuhdeväkivaltaa kokevien ystäviltä ja perheenjäseniltä, sosiaalipäivystyksestä ja sosiaali- ja terveysalan toimijoilta. Yhteydenottajan ei tarvitse siis olla viranomainen.

Turvakotiin voi olla yhteydessä soittamalla, sähköpostitse tai tulla suoraan ovelle, vuoden jokaisen päivänä, kellon ympäri. Turvakoti on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville henkilöille, niin miehille kuin naisille ja perheille tai yksilöille.

Jos sinä itse, perheenjäsenesi, ystäväsi, asiakkaasi tai joku muu tuttusi kokee läheisensä puolelta väkivaltaa, voit ohjata hänet olemaan yhteydessä turvakotiin. Pääasia on, että apua tarvitseva henkilö pääsisi mahdollisimman nopeasti avun piiriin. Jos et ole varma, kuuluuko sen hetkinen tilanne turvakotiin tulon kriteereihin, älä epäröi olla sinne yhteydessä ja kysyä.

Älä odota siihen asti, että koet fyysistä väkivaltaa, ota yhteyttä jo aiemmin

Kaikilla on oikeus turvakotiasiakkuuteen kun kotona ei ole turvallista olla läheisen aiheuttaman väkivallan tai väkivallan uhan takia. Älä odota siihen asti, että tapahtuu jotain konkreettista, kuten fyysistä väkivaltaa, vaan ota turvakotiin yhteyttä jo silloin, kuin aikuista tai lasta pelottaa kumppanin tai vanhemman arvaamaton käytös.

Lähisuhdeväkivalta tuottaa usein paljon häpeää sen kokijalle, jonka takia tuki ja rinnalla seisominen on tärkeää

On yleistä, että pelko hiljentää ja lamauttaa väkivallan uhrin. On myös mahdollista, että uhrilla on hämärtynyt ymmärrys normaalista lähisuhteesta, jonka takia ulkopuolinen näkee tilanteen vakavampana, kuin uhri itse. Aikuista ihmistä ei voi pakottaa lähtemään turvaan, mutta turvakotiin tai viranomaiseen yhteyden ottamista ei voi ohittaa, mikäli perheeseen kuuluu alaikäinen lapsi.

Väkivallan ei tarvitse kohdistua lapseen, vaan pelkkä väkivallalle altistuminen, sen kuuleminen tai näkeminen ovat yhtä haitallisia lapselle. Jokaisella aikuisella on velvollisuus ilmoittaa viranomaiselle lapsen kaltoinkohtelun epäilystä tai altistumisesta väkivaltaan. Jos kyseessä on läheinen tai ystävä, voi olla myös yhteydessä sosiaalipäivystykseen tai tehdä lastensuojeluilmoituksen.

Lähisuhdeväkivalta tuottaa usein paljon häpeää sen kokijalle, jonka takia tuki ja rinnalla seisominen on tärkeää. Laitosmainen ympäristö ja sosiaalialan henkilökunta voi olla ajatuksena liian virallinen, eikä tunnu uhrista itsestään tarpeelliselta. Älä siis koe pettymystä tai epäonnistumista, jos avun piiriin ohjaamaasi henkilö ei tartukaan apuun, jota hänelle tarjotaan. Joskus vain tieto siitä, että apua on saatavilla ja turvakotiin tulo on vaihtoehto, voi jo olla käänteentekevä asia lähisuhdeväkivallasta kärsivän elämässä.

Turvakodin ohjaajat