Ensikotipalvelujen yhteydessä toimiva STEA-avusteinen Baby Blues -keskustelutuki on saanut jatkorahoituksen ja jatkaa toimintaansa myös vuonna 2024. Kehittämishankkeen tarkoitus on antaa maksutonta matalankynnyksen tukea ja apua vauvaperheille ja raskaana oleville.
– Olemme erittäin iloisia jatkosta, koska palvelulle on selvää tarvetta, kertoo ensikotitoiminnan lähijohtaja Maria Kronlund
Hankkeen kolmannen toimintavuoden aikana Baby Blues -työntekijät kohtasivat yli 200 vauva tai taaperoperhettä yksilö- ja paritapaamisten, unineuvolan ja chat -keskustelujen merkeissä.
Vanhemmuus voi olla myös yksinäistä ja huolien täyttämää
Onnen ja ilon lisäksi vanhemmuus voi herättää myös ristiriitaisia tunteita. Vanhemmat saattavat kokea erilaisia pelkoja, huolia, syyllisyyttä, riittämättömyyttä ja joskus myös ahdistusta. Hankalista tunteista on vaikea puhua ääneen ja moni vanhempi kokee nykyään olevansa kovin yksin tunteidensa kanssa.
Baby Blues -toiminnan ohjaaja Pia Laverman on työskennellyt perheiden arkielämän haasteiden aitiopaikalla koko hankkeen kolmivuotisen keston ajan.
– Olen huomanneet käytännössä, että kun raskaana oleva tai vauvaperheen vanhempi saa jakaa omia tuntemuksiaan jonkun kanssa, se lisää vanhemman riittävyyden tunnetta. Monet ovat ymmärtäneet, etteivät ole hankalien tunteiden kanssa yksin, vaan että ne kuuluvat osana vanhemmaksi kasvua.
Kun raskaana oleva tai vauvaperheen vanhempi saa jakaa omia tuntemuksiaan jonkun kanssa, se lisää vanhemman riittävyyden tunnetta
Tapaamisilla keskustellaan esimerkiksi vauvan odotuksesta, synnytyksestä, vanhempien jaksamisesta, parisuhteen muutoksista vauvan syntymän jälkeen sekä riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteista. Keskusteluja on käyty myös vauvan uni- ja vuorokausirytmityksestä, varhaisesta vuorovaikutuksesta sekä kiintymyssuhteen syntymisestä.
Baby Blues-toiminnan ohjaajien kokemuksen mukaan moni asia on muuttunut keskustelutukea hakeneiden vauvaelämässä.
– Olemme yhdessä pystyneet vähentämään odotusajan stressiä ja kasvattamaan kiintymyksen tunteita tulevaa vauvaa kohtaan. Vauvaperheiden varmuus omasta vanhemmuudesta on lisääntynyt ja perheiden on ollut helpompi tunnistaa vauvan viestit sekä vastata niihin. Lisäksi keskusteluissa on purettu vauva-ajasta kuormittunutta parisuhdetilannetta ja nostettu esiin perheen voimavaroja ja vahvistettu vanhempien keskinäistä suhdetta.
Maksuton keskustelutuki on lisännyt hyvinvointia
Jo muutaman kerran tapaamisilla on ollut suotuisa vaikutus asiakkaiden hyvinvointiin ja moni vanhempi on todennut, että yhdessä käydyt keskustelut ovat selkeyttäneet ja jäsennelleet omia ajatuksia.
– Toiveikkuus on merkittävä asia vauvavaiheessa ja sen on koettu kasvaneen, oman toimintakyvyn parantuneen ja parisuhteen keskustelukulttuurin kääntyneen myönteisempään suuntaan. Myös itsevarmuus äitinä tai isänä on kasvanut samalla kun oppii tulkitsemaan vauvaa ja hänen viestejään.
Toiveikkuus on merkittävä asia vauvavaiheessa ja sen on koettu kasvaneen, oman toimintakyvyn parantuneen ja parisuhteen keskustelukulttuurin kääntyneen myönteisempään suuntaan
Lavermanin mukaan jokaiselle on tärkeää tulla nähdyksi ja kuulluksi ja onkin ollut ilo seurata, miten pysähtyminen tärkeiden asioiden äärelle on vaikuttanut positiivisesti asiakkaan elämään.
– Olemme päässeet asiakaspalautteiden ja oman ymmärryksen myötä niihin tavoitteisiin, jotka Baby Blues -hankkeelle aikoinaan asetettiin. Matalankynnyksen keskustelutuki on auttanut ja sillä on ollut suotuissa vaikutus vanhempien hyvinvointiin.
Baby Blues -toimintaan voi ottaa yhteyttä joko itse tai sinne voi ohjautua esimerkiksi neuvoloiden kautta. Toiminta on avoinna myös joulun välipäivinä.