Skip to main content

Älä juokse! Älä kiipeile! Älä huuda! Älä mene sinne, äläkä tee noin. Älä, älä, älä ja ei, ei, ei! Kuulostaako kurjalta? Rajojen asettamiselta tai lapsen kieltämiseltä ei voi välttyä, mutta asian voi esittää monella eri tavalla.

Lapset rakastavat yllättää vanhempansa taidoillaan ja kuulla, kuinka ylpeitä heistä olemme. Korosta siis lapsen vahvuuksia ja voimavaroja, mutta muista, että hän varmasti yrittää parhaansa juuri siinä hetkessä.

Jos tietyt haasteet tuntuvat toistuvan arjessa, pohdi myönteistä poikkeusta. Milloin haastetta ei ole ollut tai se on ilmennyt lievänä, ja mikä silloin auttoi ja toi helpotuksen.

Katso Baby Blues -ohjaaja Reetta Koiviston seitsemän vinkkiä myönteisempään arkeen lapsen kanssa:

1. Kieltämisen sijaan pyri sanoittamaan lapselle kehotukset myönteisessä muodossa

✅ Lapsi voi helposti rekisteröidä lauseesta vain viimeisen sanan tai ohjeen. ”Älä huuda” -ohjeen sijaan, käytä myönteistä ”puhu hiljempaa” -kehotusta, jolloin sävy muuttuu ja samoin ohjeen selkeys.

2. Kerro lapselle, mitä odotat häneltä, miten kyseissä tilanteessa toimitaan tai tarjoa hänelle vaihtoehtoja.

✅ Jatkuva kieltävä tai rajoittava puhe voi hämmentää lasta, koska hän ei tiedä mitä häneltä odotetaan. Sanoita hänelle sopivampi toimintamalli. Selkeämpi pelisääntö antaa lapsen toiminnalle reunaehdot, joiden sisällä on turvallisempaa toimia. Ennakointi myös mahdollistaa lapselle paremman mahdollisuuden onnistua.

3. Motivoi lasta kannustuksen, tsempin ja palkinnon kautta.

✅ Vanhempi voi helposti ajautua kehään, jossa kieltoja seuraa automaattisesti rangaistus. Vähennetään ruutuaikaa, luovutaan karkkipäivästä, tulee kotiarestia tai rajoitetaan lapsen oikeuksia ja mukavuuksia. Seuraamusta pohdittaessa on tärkeää miettiä lapsen ikä ja kehitystaso sekä seuraamuksen oikea mitoitus ja välitön toteutus. Rangaistuksen sijaan voisi ajatella kyseessä olevan kokemuksellinen oppiminen. Kokeilepa motivoida arkinen haaste tai harjoiteltava asia lapselle kannustuksen, tsempin ja palkinnon kautta, jolloin huomio kiinnittyy enemmän hyvään ja odotettuun toimintaan, epäsopivan ja kielletyn toiminnan sijasta!

4. Kiinnitä huomiota lapsen pieniinkin edistysaskeliin ja yrittämiseen.

✅ Pienetkin liikahdukset voivat olla suurten muutosten alkuja! Kun kiinnität huomiosi pieniinkin edistysaskeliin ja yrittämiseen, kannustaa se lasta ponnistelemaan ja jatkamaan. Jos tilanteessa on mahdollista, älä huomioi ei-toivottua käytöstä, vaan suuntaa lapsen huomio ja toiminta muualle.

5. Leikki ja huumori auttavat usein pattitilanteessa.

✅ Uskotaan, että uuden taidon oppiminen vaatii keskimäärin 400 toistoa, mutta yhdistämällä leikin oppimiseen, toistoja tarvitaan vain 10–20! Vanhempi ei aina voi olla kekseliäällä, luovalla ja tai hassuttelevalla tuulella, mutta lapsen kanssa on käytettävissä enemmän pelimerkkejä, kun pysyy itse rauhallisena. Liitä huoneen siivoamiseen pientä kilpailua aikaa vastaan, yhdistä hampaiden pesuun jokin hassu laulu tai lähtökiireessä matki lapsen kanssa erilaisten eläinten liikkeitä.

6. Valitse taistelusi!

✅ Mieti, mitkä asiat perheessäsi ovat sellaisia, joissa voisit taipua ja antaa lapselle enemmän valinnanvaraa ja joustoa, ja mitkä sellaisia asioita, joista pidetään johdonmukaisesti kiinni.

7. Keskity positiivisiin hetkiin haastavan arjen keskellä

✅ Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa ja kirjoita jokaisesta päivästä ylös vähintään yksi myönteinen asia. Lapsen kanssa voi myös ennen nukkumaan menoa miettiä, mikä päivässä on ollut kivaa ja mistä asioista on tullut hyvä mieli. Voit myös kirjoittaa itsellesi kirjeen tulevaisuuteen tai askarrella lehtileikkeistä unelmakartan, johon kokoat tulevaisuuden haaveitasi. Muista, ääneen lausuttu haave on jo puolimatkassa sen toteutumista!